Η διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί τη θεραπεία της κοιλιοκάκης .
Σ’αυτό το διαιτητικό σχήμα αποκλείονται όλα τα προϊόντα που προέρχονται από το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη.
Η τήρηση ενός διαιτολογίου που δεν περιέχει γλουτένη είναι λίγο δύσκολη καθώς αυτά τα τρόφιμα καλύπτουν μεγάλο μέρος των διατροφικών μας επιλογών. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι πολύ σημαντικός στο σχεδιασμό αυτού του διαιτολογίου. Ο διαιτολόγος θα βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει ποιες είναι οι επιτρεπόμενες και ποιες οι προς αποφυγή τροφές .
Επίσης , επειδή πολύ συχνά στους ασθενείς με κοιλιοκάκη παρατηρούνται ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ( ασβέστιο ,σίδηρο, βιταμίνη D και φολικό οξύ) , ο ειδικός θα σχεδιάσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις ανάγκες του ασθενούς τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά.