Ο χειμώνας είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή. Είναι η εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων, δυσάρεστες καταστάσεις που αφενός μας ταλαιπωρούν αφετέρου μας χαλάνε τη διάθεση. Μια σωστή διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός γερού και ανθεκτικού ανοσοποιητικού. Μια καλή διατροφή είναι εκείνη που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ισορροπία. Για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά  θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων . Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στις επιλογές των τροφών και να προτιμούμε εποχικά τρόφιμα. Για να δούμε κάποιες τροφές οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

 

  1. Μοσχάρι. Το μοσχάρι (όπως και όλα τα κρεατικά) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, το μοσχάρι περιέχει σίδηρο , βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο , ένα ιχνοστοιχείο του οποίου η έλλειψη  μειώνει  τη δραστικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καταναλώστε άπαχο μοσχάρι 1 φορά την εβδομάδα και να συνοδεύστε το με λαχανικά.

  1. Θαλασσινά. Τα στρείδια, τα μύδια, τα καβούρια κ.α. είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο βοηθάει στην παραγωγή κυτταροκινών που «πολεμούν» τους ιούς μέσα στον οργανισμό. Επίσης, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τα κρυολογήματα  και τις μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Καταναλώστε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά.

  1. Για ένα ζεστό ρόφημα μπορείτε να επιλέξετε το δίκταμο. Ο δίκταμος ή Ερωντας ή στομαχόχορτο είναι ένας αρωματικός θάμνος που φυτρώνει στην οροσειρα Δίκτη και μας δίνει ένα ρόφημα με ευεργετικές ιδιότητες.Ο δίκταμος περιέχει πολλά φλαβονοειδή και τριτερπένια , ουσίες που είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Μελέτες δείχνουν ότι στο αιθέριο έλαιο του δίκταμου βρίσκονται πάνω από 40 ουσίες, οι οποίες διαθέτουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση  , κατά παθογόνων βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας αλλά και παθογόνων μυκήτων.Η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δημοσίευσε την τελική μονογραφία του δίκταμου όπου η κατανάλωση δίκταμου φαίνεται να ανακουφίζει από:  το  βήχα, ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές και τις μικρές φλεγμονές του δέρματος και τους μώλωπες.

 Καταναλώστε 3 αφεψήματα ημερησίως για να δείτε αποτελέσματα. Ο δίκταμος δεν ενδείκνυται για παιδιά και εγκυμονούσες.

  1. Άλλη επιλογή για ζεστό ρόφημα είναι το τσάι του βουνού. Το τσάι του βουνού δεν έχει μόνο ωραία γεύση αλλά διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και  τα αιθέρια   έλαια του παρουσιάζουν αντιμικροβιακές  ιδιότητες.  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα του τσαγιού μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση.

Καταναλώστε το τσάι του βουνού άφοβα καθώς δεν περιέχει καφεΐνη αλλά δεν εμφανίζει κι ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ειδικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά ή οι εγκυμονούσες.

  1. Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα δε μας προσφέρει μόνο γεύση και ζεστασιά τις κρύες μέρες του χειμώνα  αλλά και θρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κυστείνη, που περιέχεται στη συγκεκριμένη σούπα, προστατεύει από τις μολύνσεις του λαιμού και βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες.

Προτιμήστε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και προσθέστε στη σούπα σας ποικιλία λαχανικών.

  1. Γνωστή θερμαντική τροφή, η σταφίδα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα την καθιστά απαραίτητη για αυτούς που χρειάζονται άμεσα ενέργεια και σαν θερμαντική τροφή. Η κορινθιακή σταφίδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , μέρος των οποίων είναι οι φρουκτάνες ουσίες οι οποίες δρουν σαν πρεβιοτικά δηλαδή τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου μας. Επίσης , είναι πλούσια σε Καλιο αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε βιταμινη C  , παρολο που μιλάμε για ένα αποξηραμένο φρούτο. Μεγαλη είναι η περιεκτικότητα της σταφίδας σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως η κερκετίνη, το καφεικό οξύ , το γαλλικό οξύ. Το εκχύλισμα της σταφίδας έχει  σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.

 

  1. Μανιτάρια. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τις ιώσεις. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, νιασίνη) και σελήνιο που είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία του και την άμυνα του οργανισμού μας.

Εμπλουτίστε και νοστιμίστε με μανιτάρια: τις σαλάτες σας, τις σούπες, τα ζυμαρικά και τα μαγειρευτά σας.

  1. Χειμωνιάτικη κολοκύθα. Η κολοκύθα είναι ένα θρεπτικά πυκνό τρόφιμο καθώς είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα αποδίδει λίγες θερμίδες. Μέταλλα που περιέχει η κολοκύθα είναι το κάλιο, το ασβέστιο , ο χαλκός και ο φώσφορος. Επίσης, η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών όπως βιταμίνης A, βιταμίνης C , βιταμίνης E, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος. Σχετικά με τη βιταμίνη Α, 100 γραμμάρια κολοκύθας καλύπτουν το 246% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών.  Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράσ.  Επιπρόσθετα, το κίτρινο – πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και  μετατρέπονται στον ανθρώπινο οργανισμό  σε βιταμίνη Α. Η νόστιμη  κολοκύθα περιέχει κι άλλες μοναδικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεοξανθίνη και η λουτείνη.