Μετά από ένα βαριατρικό χειρουργείο είναι απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρωτόκολλο . Αυτό το πρωτόκολλο αποτελείται από συγκεκριμένα στάδια που θα βοηθήσουν το «νέο στομάχι» να προσαρμοστεί και να ανακάμψει.

Η μετεγχειρητική διατροφή  ξεκινήσει από την υδρική δίαιτα. Στην αρχή , επιτρέπονται διαυγή υγρά όπως είναι το νερό, το χαμομήλι και οι ζωμοί.  Στη συνέχεια, μπορούν να καταναλωθούν και πλήρη υγρά όπως είναι το γάλα.

Στο επόμενο στάδιο προχωράμε  στις αλεσμένες τροφές . Εδώ επιτρέπονται τα τρόφιμα που είναι αλεσμένα και δεν περιέχουν κομματάκια, σπόρους ή ίνες . Μπορείτε να καταναλώσετε για παράδειγμα ψάρι με λαχανικά αλεσμένα , γιαούρτι ,  κρεμώδη τυριά ,φρουτόκρεμα , smoothies με γάλα και φρούτα κτλ.

Το τελευταίο στάδιο  πριν ξεκινήσετε την κανονική σας διατροφή είναι η μαλακή δίαιτα. Στη μαλακή δίαιτα  επιτρέπονται μαλακές τροφές που δεν περιέχουν σπόρους ή μεμβράνες και διαθέτουν κάποια υγρασία. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να καταναλώσετε μαλακά φρούτα, ψάρι , κιμάς, πολύ καλά μαγειρεμένο μοσχάρι ή κοτόπουλο, όλα τα γαλακτοκομικά κ.α.

Η μετάβαση από στάδιο σε στάδιο θα επιτρέψει στο στομάχι να προσαρμοστεί σιγά σιγά στις στερεές τροφές.

Να θυμάστε πως πρέπει να : 

  • Δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση
  • Μάθετε να ακούτε το σώμα σας και σταματάτε όταν αισθανθείτε γεμάτος/η!

Μετά τα βαριατρικά χειρουργεία  ο ρόλος του εξειδικευμένου διαιτολόγου στις βαριατρικές επεμβάσεις  είναι πολύ σημαντικό. Δε θα σας βοηθήσει  μόνο να χάσετε το βάρος που θέλετε αλλά θα σας εκπαιδεύσει να μάθετε τον τρόπο να καλύψετε  τις ανάγκες  σας σε θρεπτικά συστατικά και να  αλλάξετε τρόπο ζωής και διατροφής. 

Στάδια διατροφής μετά από γαστρικό μανίκι