Τα ακτινίδια είναι φρούτα με ξεχωριστή προσωπικότητα. Η εμφάνιση τους αλλά και η γεύση τους δε θυμίζουν κανένα άλλο φρούτο. Ο τόπος καταγωγής τους είναι η νότια Κίνα.
Τα ακτινίδια όπως και τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 Kcal. Το ακτινίδιο περιέχει πολύ νερό αλλά και πολλές φυτικές ίνες που βοηθάνε αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.
Το ακτινίδιο είναι πλούσιο  σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως : βιταμίνη C, βιταμίνη Ε. Μάλιστα, το ακτινίδιο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C απ’ ότι το πορτοκάλι. Μην ξεχνάτε, ότι η βιταμίνη C  συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.
Άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που περιέχονται στο ακτινίδιο είναι η λουτείνη  και η ζεοξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όραση μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος.
Το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα. Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων συσχετιζόταν με μικρότερη αναφορά αναπνευστικών προβλημάτων.
Επιπρόσθετα, το φρούτο περιέχει κάλιο και φολικό οξύ.
Όταν επιλέγετε ακτινίδια , αποφύγετε τα πολύ μαλακά φρούτα. Αν πάλι είναι πολύ σκληρά, δηλαδή άγουρα, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα με μπανάνες ή μήλα για να ωριμάσουν γρηγορότερα.

Πώς να βάλετε το ακτινίδιο στη διατροφή σας:

• Προσθέστε το ακτινίδιο σε σαλάτες, σάλτσες, smoothies
• To ακτινίδιο περιέχει ένζυμα που μαλακώνουν το κρέας, οπότε μπορείτε να το βάλετε σε μαρινάδες
• Για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κόψτε ένα ακτινίδιο σε ένα γιαούρτι και προσθέστε λίγο μέλι.