Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται κυρίως στους εφήβους αλλά όχι μόνο σε αυτούς.  Πρόκειται για μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων και των πόρων, δηλαδή του καναλιού το οποίο απελευθερώνει  το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αδένες αυτοί συναντώνται κυρίως στο πρόσωπο, τη ράχη και το στήθος και όπως είναι κατανοητό σ’ αυτές τις περιοχές μπορεί να εμφανιστεί ακμή.
Από το 1970 και μετά εγκαταλείφθηκε η ιδέα ότι η διατροφή μπορούσε να επηρεάζει την ακμή (π.χ. για κατανάλωση σοκολάτας ή τηγανιτών) .  Όμως, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία για κάποιες τροφές που πιθανόν σχετίζονται με την ακμή.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως λευκό ψωμί, επεξεργασμένο ρύζι, μπισκότα, κέικ και ροφήματα με ζάχαρη οδηγεί σε απότομη αύξηση παραγωγής ινσουλίνης. Αυτή η αύξηση περιορίζει την παραγωγή πρωτεϊνών που επιτίθενται στη τεστοστερόνη, η οποία έχει «ενοχοποιηθεί» για την εμφάνιση ακμής. Σε μια πρόσφατη μελέτη, άνδρες (15- 25 ετών) που ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν σημαντική βελτίωση στην εικόνα της ακμής, καλύτερη ινσουλινοευασθησία και αύξηση στην παραγωγή πρωτεϊνών που δεσμεύουν την τεστοστερόνη.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Δύο μεγάλες μελέτες που έγιναν σε παιδιά (9-15 ετών) έδειξαν ισχυρή σύνδεση μεταξύ αγελαδινού γάλατος και ακμής. Παιδιά που κατανάλωναν περισσότερες  από 2  μερίδες αγελαδινού γάλατος ημερησίως είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ακμής από εκείνα που κατανάλωναν μια μερίδα . Στα αγόρια, η σύνδεση ήταν μεγαλύτερη για το άπαχο γάλα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποια συστατικά του αγελαδινού γάλατος ίσως διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης και αυξητικών παραγόντων.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Υπάρχουν αποτελέσματα μελετών που υποστηρίζουν ότι η αύξηση στην κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής. Τα ω-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται να μειώνουν τις φλεγμονές στο δέρμα.

Σωματικό βάρος

Μελέτες δείχνουν ότι έφηβες  που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης  ακμής.

 

  •  Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, λιναρόσπορος, καρύδια και σόγια.
  •  Μην μειώνετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς να έχετε προηγουμένως εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα όσπρια, το τοφού, οι σαρδέλες με το κόκκαλο.
  • Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών με ανεπεξέργαστα. Προτιμείστε ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, βρώμη, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Μπορείτε να καταναλώσετε με μέτρο σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο καθώς οι μελέτες δεν τη συνδέουν με την ακμή.