Ένα από τα πράγματα που απασχολεί ιδιαιτέρως τις γυναίκες που μόλις έχουν φέρει στον κόσμο το παιδί τους είναι η επαναφορά στο αρχικό τους βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με την απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη. Μην περιμένετε να χάσετε σε λίγες ημέρες τα κιλά που πήρατε μέσα σε εννιά μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενεργειακές ανάγκες μιας γυναίκας που δεν θηλάζει είναι διαφορετικές από μια γυναίκα που θηλάζει. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της θηλάζουσας μητέρας είναι αυξημένες κατά 200 – 500 Kcal (θερμίδες) από τις ενεργειακές της ανάγκες πριν την εγκυμοσύνη. Βέβαια, οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από πριν. Επίσης σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών της θηλάζουσας μητέρας παίζει  και η φυσική δραστηριότητα της γυναίκας.

Μια μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να ακολουθεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ώστε να παρέχει στο μωρό της όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του. Η εφαρμογή αυστηρών και μονοφαγικών διαιτών, η λήψη σκευασμάτων αδυνατίσματος μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Επειδή η μειωμένη πρόσληψη ενέργειας που προτείνει ένα αυστηρό πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσει ποσοτικά και ποιοτικά το μητρικό γάλα, η ενεργειακή πρόσληψη για τις θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να είναι κάτω από 1800 Kcal την ημέρα. Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σας καταρτίσει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για σταδιακή απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Ενώ όμως φαίνεται εύκολη η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, υπάρχουν κάποιες συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους και αγανακτούν τις νέες μητέρες.  Πολύ συχνά η έλευση του νέου μέλους της οικογενείας συνοδεύεται από άγρια ξενύχτια και διαταραχές ύπνου. Τελευταίες μελέτες έχουν συσχετίσει τις λίγες ώρες ύπνου με δυσκολία στην απώλεια βάρους. Ο ελλιπής ύπνος συνδυάζεται με διαταραχή ορμονών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, της λεπτίνης και της γκρελίνης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Υγείας έδειξε ότι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο κάθε νύχτα για τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό παρουσίαζαν δυσκολία στην απώλεια βάρους.
Επίσης κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης στο αίμα είναι  ιδιαίτερα υψηλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένα επίπεδα προλακτίνης επιβραδύνουν το μεταβολικό ρυθμό και επίσης ότι αυξάνουν την όρεξη.

Εάν δεν θηλάζετε προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο απ’ ότι θα τρώγατε για να διατηρήσετε το βάρος σας. Η μέση γυναίκα χρειάζεται γύρω στις 1800- 2200 Kcal την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος της. Μην κάνετε πολύ αυστηρές δίαιτες και το πρόγραμμα σας να μην είναι κάτω από 1200 Kcal.

10 TIPS για να χάσετε βάρος:

  1. Καταναλώστε πού νερό και υγρά. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ροφημάτων πλούσιων σε σάκχαρα και θερμίδες που δεν σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά
  2.  Επιλέξτε υγιεινά σνακ για να «δαμάσετε» την πείνα σας. Καλές επιλογές αποτελούν οι σταφίδες , τα ανάλατα ποπ κορν, τα κράκερς σίκαλης και οι ξηροί καρποί.
  3. Προτιμείστε τα άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο,  ψάρι, άπαχο μοσχάρι
  4.  Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένα προϊόντα
  5.  Μην υπερκαταναλώνετε προϊόντα που αναφέρονται στις ετικέτες τους ως άπαχα ή light
  6.  Aυξήστε  τη φυσική σας δραστηριότητα και αν το επιτρέπει ο ιατρός σας ξεκινήστε κάποια άσκηση.
  7.  Αντισταθείτε στο έτοιμο και πρόχειρο φαγητό (fast food)
  8.  Έχετε κατά νου σας ότι όταν θηλάζετε «καίγεται» λίπος από τις αποθήκες της μητέρας
  9. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά
  10.  Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός πτυχιούχου διαιτολόγου – διατροφολόγου