Στις μέρες μας, αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει, στο βαθμό που της αναλογεί, τη γονιμότητα. Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τη μελέτη της επίδρασης των διατροφικών παραγόντων στη γυναικεία γονιμότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ένα συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής προστατεύει τις γυναίκες από διαταραχές στην ωορρηξία, που θεωρείται και κύριο αίτιο για υπογονιμότητα.
Τι πρέπει να κάνετε:
• Καταρχήν πρέπει να διατηρείτε ένα σωστό σωματικό βάρος με Δείκτη Μάζας Σώματος από 20 έως 24,9. Γυναίκες με πολύ χαμηλό ή υψηλό σωματικό βάρος παρουσιάζουν προβλήματα ωορρηξίας.
• Καταναλώστε ¨καλούς¨ υδατάνθρακες και βγάλτε τους επεξεργασμένους από τη διατροφή σας. Καταναλώστε με λίγα λόγια προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Η επιλογή υδατανθράκων τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες που απορροφούνται πιο αργά μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα μέσω του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων της ινσουλίνης.
• Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Καταναλώστε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια.
• Επιλέξτε φυτικές πρωτεΐνες και αντικαταστήστε με αυτές μέρος των ζωικών πρωτείνων. Βάλτε στα γεύματά σας όσπρια, καρπούς, σόγια.
• Επιλέξτε παχιά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως πλήρες γάλα, γιαούρτι ακόμα και παγωτό παρασκευασμένο από πλήρες γάλα. Η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά ημερησίως φαίνονται να βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας.
• Λάβετε σίδηρο μέσα από φυτικές τροφές. Η κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο , όπως φασόλια, εμπλουτισμένα ολικής άλεσης δημητριακά, φακές, φαίνεται να βοηθάει τις γυναίκες.
• Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης. Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν πολύ καφέ, δηλαδή πάνω από 5φλιτζάνια ημερησίως καθυστέρησαν να συλλάβουν κατά 9 μήνες σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο καφέ.